Recepty

Vianočné pečenie s DIOCHI

Vôňa škorice, vanilky, medu vás prenesú do tých najkrajších sviatkov vášho detstva. Oprášila som staré recepty, pridala do nich pár moderných ingrediencií a výsledok je labužnícke nebo! Autorka: Jana Štrbková

Orechy s parížskym krémom

Na 50 kúskov potrebujeme:
Na cesto: 
180 g práškového cukru, 25 g holandského kakaa, 280 g masla, 300 g hladkej špaldovej múky (alebo pšeničnej), 60 g polohrubej špaldovej múky, 120 g mletých vlašských orechov, 1 lyžička nastrúhanej kôry z biocitróna.

Na krém: 250 ml 40 % smotany na šľahanie,
100 g kvalitnej tmavej
80 % čokolády, 250 g zmäknutého masla, 100 g kryštálového cukru

Postup: Zo všetkých surovín na cesto vypracujeme vláčne cesto. Zabalíme ho do fólie a uložíme na hodinu do chladu.Potom postupne odoberáme kúsky cesta a vtláčame ich do formičiek na orechy. Cesto by malo vyplniť celú formičku, ale zároveň by mala ostať jamka na krém. Rúru vyhrejeme na 200 °C a pečieme asi 9 minút. Po vybratí z rúry vyklopíme z formičiek.
Pripravíme si krém. Uvaríme smotanu s nalámanými kúskami čokolády a necháme postáť do druhého dňa. Maslo s cukrom vyšľaháme do peny. Postupne prilievame ochutenú smotanu a vyšľaháme na nadýchaný krém. Pomocou cukrárskeho vrecka s rovnou trubičkou krém dôkladne nastriekame na polovicu dávky orechov a opatrne spojíme.

Maslové domčeky

Potrebujeme: 2 vanilkové struky,
300 g hladkej múky,
50 g škrobovej múčky,
200 g masla,
100 g práškového cukru, štipka soli.
Na plnku: 200 g kryštálového cukru, 40 g masla, 100 ml 40 % šľahačkovej smotany

Postup: Cukor na karamel nasypeme do panvice, miešame, až kým sa nevytvorí svetlý karamel. Pridáme maslo a smotanu, spolu varíme za stáleho miešania asi 3 minúty. Vanilkové struky rozkrojíme po dĺžke a vyškrabeme vanilkovú dreň. Múku, škrobovú múčku, maslo, vanilkovú dreň, cukor a štipku soli spolu rukami zmiešame na cesto, vytvarujeme štvorec, prikryjeme ho papierom na pečenie a rozvaľkáme na hrúbku 0,5 cm. Cesto naplníme do formičiek v tvare domčekov, v každej formičke popicháme vidličkou, uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme v rúre vyhratej na 180 °C asi 15 až 18 minút. Necháme vychladnúť vo formičkách na mriežke a vyklopíme. Vychladnuté sušienky spájame po dve k sebe karamelom, jemne pritlačíme a necháme stuhnúť.

Medvedie labky

Asi na 50 kúskov labiek potrebujeme:
180 g zmäknutého masla,
150 g práškového cukru,
2 žĺtky,
150 g gaštanového pyré,
250 g polohrubej múky, tuk na vymastenie formičiek,
4 lyžice práškového cukru

Postup: V mise miešame maslo a postupne pridávame cukor, žĺtky. Pridáme gaštanové pyré alebo mleté gaštany, múku a vypracujeme vláčne cesto, ktoré necháme 30 minút zabalené vo fólii v chlade odpočívať. Formičky na medvedie labky vymažeme maslom. Odkrajujeme kúsky cesta a vkladáme ich do formičiek a vytvarujeme prstami, aby cesto bolo mierne prehĺbené. Formičky uložíme na plech a v rúre vyhriatej na 170 °C pečieme asi 15 – 20 minút. Po upečení labky hneď vyklopíme a teplé obalíme v cukre.

Vanilkové rožky

Potrebujeme: 200 g medu,
130 g kryštálového cukru,
70 g masla,
1 ČL perníkového korenia,
50 g mletých mandlí,
200 g mletých vlašských orechov,
50 g hladkej múky,
1 PL kakaa,
2 ČL prášku do pečiva,
2 vajcia, preosiaty práškový cukor na obalenie


Postup: Med, maslo, cukor rozpustíme v hrnci. Pridáme perníkové korenie, 3 PL vody a mandle. Múku, kakao a prášok do pečiva zmiešame, pridáme rozšľahané vajcia, medovú zmes a orechy. Cesto necháme v chlade odležať cez noc. Z cesta vytvoríme valček, nakrájame asi na 50 kúskov a vyformujeme rožteky. Poukladáme na plechy, pečieme v rúre vyhriatej na 170 °C 10 minút. Ešte za horúca obalíme v práškovom cukre.

Ešte si prečítajte:

V košíku nie sú žiadne produkty.