Bylinky

TOP bylina na jar

Púpava obsahuje enzymaticky pôsobiace látky, ktoré priaznivo ovplyvňujú činnosť pečene a obličiek. Používa sa pri alergiách, cukrovke, žltačke a kožných ochoreniach.

Púpava lekárska (Taraxacum officinale)

Púpava je trvalka so žltými kvetmi, ružicou kopijovitých listov a vretenovitým koreňom. Po narezaní z nej vyteká biele mlieko, ktoré na vzduchu tuhne. Názov rastliny vznikol z gréckeho slova taraxis, čo znamená zápal očí. Vtedy sa mlieko z púpavy používalo najmä na ich liečbu. Latinský názov dal rastline najvznešenejší arabský lekár Ibn Sina, známy pod menom Avicenna (žil v rokoch 980 – 1036).

Účinky a využitie
Púpava lekárska má diuretické, žlčopudné a digestívne účinky, pretože obsahuje enzymaticky pôsobiace látky, ktoré priaznivo ovplyvňujú činnosť pečene a obličiek. Pôsobí tiež na tvorbu žalúdočných kyselín. Bylinkári ju využívajú pri ochoreniach pečene, žlčníka, žalúdka, dvanástnika, sleziny. Horčiny povzbudzujú činnosť srdca a vylučovanie žlčových kyselín zo žlčníka. Vďaka tomu sa harmonizuje meridián žlčníka, bolesť hlavy po stranách hlavy, okolo uší, bolestivosť vlasových korienkov, priaznivo bioterapeutovplyvňuje opuchy a čistotu krvi. Zlepšuje stav pokožky pri akné, lupienke, rôznych vyrážkach a ekzémoch. Celkovo podporuje látkovú výmenu organiztmu.

Recepty z púpavy
Príprava bylinného nápoja: Na 3/4 litra vody dáme 2 – 3 lyžičky jemne drvených koreňov a varíme 5 minút. Odvar ihneď zlejeme alebo nechávame vylúhovať ďalších 5 – 15 minút podľa toho, aký silný čaj chceme mať. Slabší používame na stimuláciu funkcií organizmu, silnejší na detoxikáciu. Nápoj pôsobí ako mierne preháňadlo.
Príprava šalátu: Mladé listy si môžeme pripraviť ako šalát. Kto znesie viac horkosti, urobí si šalát z čerstvých mladých zelených listov, kto má radšej šalát jemnejší, môže si zjemniť listy tak, že ich na pár dní priklopí hrncom.

Autor: Vladimír Ďurina, bioterapeut

Liečivú bylinu púpavu lekársku obsahuje prípravok

Ešte si prečítajte:

V košíku nie sú žiadne produkty.